Chrípka u domácich zvieratiek

Buďte pripravený a chráňte svojich miláčikov pred chladným počasím!

Aj keď ľudia a zvieratá môžu počas chladnejších mesiacov pociťovať podobné príznaky, je dôležité pochopiť, že vírusy spôsobujúce tieto príznaky sa líšia. Naši chlpatí priatelia môžu chytiť svoje vlastné verzie bežnej nádchy, ako je respiračný koronavírus u psov alebo herpesvírus u mačiek.

Máme veľa spôsobov, ako sa udržať v teple, ale čo naši milovaní psi? Ako ich udržíme v teple? Odpoveď na to, či váš pes skutočne cíti chlad, závisí od niekoľkých faktorov vrátane plemena, veľkosti, veku a ďalších. Môžete im dať kabát, prikryť ich dekou a použiť vosk na labky alebo topánočky, aby ste ich nohy udržali v teple. Uistite sa, že majú prístrešok ak sa hrajú vonku, a čo je najdôležitejšie, držte ich v extrémnom počasí vo vnútri.

chrípka

 Aké sú príznaky toho, že je váš pes nachladený?

Ak spozorujete u vášho domáceho maznáčika príznaky ako je výtok z nosa, kašeľ, kýchanie, slziace oči alebo letargia, nepanikárte! Zaistite, aby vaše domáce zvieratá mali prístup k veľkému množstvu vody, držte ich v teple a suchu. 

Ak však váš maznáčik pociťuje ťažkosti s dýchaním, stratu chuti do jedla alebo akékoľvek známky bolesti, je dôležité vyhľadať odbornú veterinárnu starostlivosť. Pamätajte, že je dôležité nepodávať žiadne voľnopredajné lieky bez predchádzajúcej konzultácie s veterinárnym lekárom. Nie je dôležitá len vonkajšia teplota. Tu sú štyri veci, ktoré môžu ovplyvniť to, ako váš pes cíti chlad:

  • Chladný vietor – Rýchly vánok dokáže prerezať srsť psa a výrazne znižuje jeho schopnosť izolovať.
  • Vlhkosť – dážď, mokrý sneh, hustá hmla, kúpanie ... akákoľvek forma vlhkosti, ktorá presiakne srsťou, môže psa rýchlo schladiť, aj keď teplota vzduchu nie je až taká studená.
  • Oblačnosť – Zamračené dni sú chladnejšie ako slnečné dni, pretože psi nemôžu absorbovať slnko a zohriať sa.
  • Aktivita – Ak budú psy vonku veľmi aktívne, môžu generovať dostatok telesného tepla aj keď je teplota dosť nízka.