Zoznámte sa s Osmakom degu

Zoznámte sa s Osmakom degu

priateľským, inteligentným a nenáročným domácim miláčikom

Hľadáte domáceho maznáčika, ktorý je aktívny, inteligentný a nenáročný na starostlivosť? Osmák degu by mohol byť tou správnou voľbou pre vás. Osmák degu je hlodavec pochádzajúci z Chile, ktorý je často označovaný ako čílska veverička. Tento malý tvor môže byť skvelým spoločníkom pre deti aj dospelých, pretože je veľmi spoločenský.

Čo potrebuje:

Keďže tento hlodavec žije v Andách vo veľmi početných skupinách a má naozaj veľké teritórium. Ak mu naozaj chcete napodobniť prostredie, v akom žije v prírode, musíte si uvedomiť, že potrebuje naozaj veľkú klietku. Najideálnejšie je ak má klietka aspoň 1,5 metra do výšky.

V klietke by nemalo chýbať:Obrázok3

  • napájačka
  • misky na kŕmenie
  • jasličky na seno
  • podstielka
  • kúpací piesok
  • domček
  • hračky
  • vetvičky na okusovanie

Potrava:

Degu čilský je bylinožravec. Seno je základom jeho jedálnička. Nahrádza mu čerstvú zelenú stravu a to hlavne v zime. Seno okrem potravy im slúži  na budovanie hniezda. V lete môžete vašim osmákom pridať do jedálnička aj čerstvé listy z ovocných stromov, ale aj púpavu, ďatelinu a mnohé iné. Výber zeleniny záleží iba na chuti každého osmáka. Chutí im šalát, čínska kapusta, uhorka, paradajka, brokolica, mrkva, petržlen a iné. Z ovocia milujú  jablko, melón, čerešne, ale len v malých množstvách, pretože obsahujú cukry. V jedálničku Vášho osmáka by nemali chýbať ani granuleKaždý osmák potrebuje pre zdravé a silné zuby dostatok minerálnych látok. Ako vhodný doplnok stravy sa odporúča, zakúpiť minerálny kameň, ktorý zabezpečí dostatok minerálov.

Zdravie a starostlivosť:

Ak dodržiavate správnu životosprávu Vášho miláčika, tak by mal byť naozaj veľmi odolný. Avšak ak chcete rozpoznať prvé príznaky choroby, odporúčam stav zvierat pravidelne kontrolovať.

Nos: nosné dierky by mali by  čisté, suché bez chrást a výtoku. Ak spozorujete silný biely výtok, osmák je silne nachladnený.

Zuby a papuľka: rezáky by mali byť postavené rovno a nemali by byť príliš dlhé. Farba rezákov je u mladých zvierat kompletne biela, u dospelých sa povrch zubov potiahne pevným oranžovohnedým povlakom.

Oči: oči by mali byť jasné, otvorené, tmavé a bez povlaku. Zákal šošovky v súvislosti s cukrovkou prebieha v rýchlom slede pri oboch očiach.

Uši: uši by mali byť postavené a bez šupín.

Srsť: mala by byť hladká, lesklá a bez chrást alebo lupín                    Obráok1

Zaujímavosti:

Osmáky degu sú hlodavce pochádzajúce z Čile, niekedy sa im hovorí „čílske veveričky“. Dokáže vyskočiť niekedy až do výšky dvoch metrov. Degu sa medzi sebou dorozumievajú rôznymi zvukmi. Najčastejšie je to pískanie. V zajatí a pri správnej starostlivosti sa degu dožíva 5 až 7 rokov, no sú známe aj prípady, kedy sa dožil viac ako 10 rokov.  Aj keď sa to nemusí zdať, degu je veľmi inteligentný hlodavec.

Pískanie, kontakt nosom alebo prečesávanie srsti: jedná sa o vôbec najtypickejší prejav degu, ktorý vyjadruje priateľské pozdravenie, spokojnosť alebo ,,priateľský rozhovor".

Chvostík sa pohybuje sem a tam: znamená to rozčúlenie, napätie, ale aj tešenie sa na niečo.

Vyskakovanie na iného degu: rozlišujeme medzi priateľským vyskakovaním, aby sa vzájomne starali o srsť, a vyskakovanie ako gesto dominancie.

Krátky varovný piskot: znamenie poplachu, pri ktorom zvieratá ihneď vyhľadajú úkryt.

Trvajúce prenikavé pískanie: vyjadruje nespokojnosť, neistotu alebo vnútorné rozrušenie.

Rýchlo sa naučí na človeka, ktorý sa o neho stará. Naučí sa rozpoznať jeho hlas, niekedy dokáže reagovať na svoje meno.